Var rädd om våra balkonger och fasader

De nyrenoverade balkongerna ska besiktigas innan de får tas i bruk. Vi återkommer med besked till dig som berörs om när det är tillåtet att börja använda balkongerna. 

Det inte är tillåtet att: 

  • Fästa något på fasader, fönster och balkonger, balkonggolv eller balkongtak. Detta gäller även träväggarna. 
  • Installera eluttag och lampor på balkongerna. 
  • Montera termometrar på fönsterkarmarna. 

Orsaken är att det medför skador på de nyrenoverade fasaderna och balkongerna samt på fönstren. Borrar eller skruvar du i fasaderna och balkongerna innebär att fukt tränger in i materialet och skapar sprickbildning, vilket i sin tur förkortar livslängden på fasaderna och balkongerna. Det påverkar även garantierna på utfört arbete gentemot föreningens entreprenör. 

Det är heller inte tillåtet att hänga ut termometersladdar genom fönstren. Sladden orsakar skador på fasaden. När sladden blåser fram och tillbaka river den upp putsen som en solfjäder på fasaden under fönsterblecket.  

Enligt 7 kapitlet, paragraf 4 och 12, bostadsrättslagen är föreningen ansvarig för huset, inklusive fasad och balkong. Av den anledningen är det förbjudet för boende att göra någon åverkan utan föreningens godkännande. Observera att det som här sägs om användande och skötsel av balkonger även gäller befintliga balkonger och fasader, inte enbart nya.